Objawy wadliwego przepływomierza, jak regenerować ,jak tanio

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Sowiniec
    Classic
    • 2008
    • 19

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    oorsoo, ale kolega poddał pod dyskusje spalanie w 2.0 FSI a nie 1.6.
    zdaję sobie sprawę, zakładam więc, że będzie więcej palił co nie znaczy, że nie da się jeździć tak, żeby wyniki kolorowych książeczek pasowały

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
    przy normalnej jeździe wartości z kolorowych katalogów to tylko zagrania marketingowe
    he he he, znam co najmniej kilka osób dla których ta normalna jazda daleko odbiega od normy wszystko zależy do czego ma się ten samochód
    Graphitegray2012
  • wasylis
    Classic
    S_OCP Member
    • 2006
    • 19

moja pszczółka chodziła jak szalona ale nasze drogi pozwalaja tylko na 80km/h więc nie czułem spadku mocy . Teraz nie moge wykręcić 3 tyś / obr a predkość po bujaniu max 120 chodzi płynnie brak szwungu , olej w normie paliwo też . Co sie może stać jak pojeżdze na martwej przepływce ? Może ktoś to przrżył?!
    WASYL,IS

Komentarz

1.
      2. n 75 - zawór, na forum jest dokładnie opisane co i jak się to wymienia. po prostu

Komentarz

Nie regenerować tylko kupić nowy.
        Tylko UWAGA Kup oryginalny przeplywomierz BOSCH.
        Kosztuje okolo 250-300zł. a nie bedziesz mial zadnych problemow.
        Ja kupilem jakiś zamiennik i dalej miałem problem że mi sie co jaki czas dławił, także nie polecam. Lepiej odżałować 250-300zł. i kupić BOSCHa i problem będzie z głowy.
        Ja tak miałem.
        Pozdrawiam

Komentarz

• wasylis
          Classic
          S_OCP Member
          • 2006
          • 19

oki a co jeśli polatam jeszcze kilka miesięcy?
          Na trasie mnie to wkurza ale mam taka prace że robie 2 tyś mieś na odcinkach do 20 km więc chodze w przedziale który mi wystarcza
          Boje sie o turbo i katalizator. no i czy to ...no mozna wymienic samemu przed domem?!
          WASYL,IS

Komentarz

• Emil
            L&K
            S_OCP Member
            • 2005
            • 1092

Za nową przepływkę w ASO mogą Ci krzyknąć nawet 800 zł. Musisz od razu zasygnalizować, że potrzebujesz regenerowaną na wymianę wg. programu Bosh`a, który własnie takie wymiany zakłada. Regenerowana ok 300 zł
            BMW E46 320d by MT 184PS@406Nm
            CR-V 2,2 i-ctdi
            Perfectservice by Dobrygrześwawa

Komentarz

• wasylis
              Classic
              S_OCP Member
              • 2006
              • 19

wszystko pięknie tylko te parchy w aso Słupsk znają sie na tym ile skasować a nie jak naprawić
              mam kontakt na przepływke za 200 zł nówka i dlatego chce sie dowiedzieć czy moge zrobić to w domku. jeden kolo pisał o przemyciu odpowiednim płynem a ja sie obawiam czy nie dostała jeszcze turbina bo latam tak już ze dwa mieszki?
              i mam pytanko czy ktos spalił takim autkiem mniej jak 3,6l/km?
              czy tylko wszyscy daja po zaworach?
              WASYL,IS

Komentarz

• kristo
                Rider
                S_OCP Member
                • 2004
                • 266

Zamieszczone przez wasylis
                czy ktos spalił takim autkiem mniej jak 3,6l/km?
                jestem ze spalaniem w pobliżu...
                ale teraz zima więc więcej - podpis jak najbardziej aktualny a latem tak ze 0,3 mniej...
                Pink Floyd fan.

Komentarz

• figurel
                  Classic
                  • 2005
                  • 36

Hmmm......spalanie 3,6, "nasze drogi pozwalają tylko na 80 km/h", osiąga prędkość max. 120.
                  Toż to nic innego jak zawalony sadzą katalizator! Ale nic dziwnego! Przy takiej eksploatacji! Toż to w czystej postaci PSJ! Ten silnik nie oddycha!
                  Ja po tych samych drogach ganiam, też jadę 80 ale na trójce, w drodze do piątki. Założę się że piątkę włączasz przy 70 km/godz. Pogoń go parę razy z pedałem w podłodze do 4000 obr, może sadze wydmucha jeszcze.
                  A wymiana przepływomierza to minuta roboty.
                  Jazda na martwej przepływce nie zaszkodzi samemu silnikowi, zaszkodzić jedynie może kierowcy.
                  Golf IV ALH@ASV

Komentarz

• wasylis
                    Classic
                    S_OCP Member
                    • 2006
                    • 19

Figurel wszystkiego dobrego w NOWYM ROKU 2007 tobie i współplemieńcom.
                    Dzięki za "komplemęt" ale od czasu do czasu wietrzyłem maszynke szła pięknie do 170 km .
                    Niestety teraz nie chodzi już tak ładniea nawet na postoju wykręca ledwie 3,2tyś / obr.
                    Jestem laikiem w dziedzinie mechaniki pojazdowej po 1995roku.
                    Poprostu boje sie tych nowych ustrojstw co innego dawne diesle bez tej pieprzonej elektroniki.
                    Ale dośc tego powiedz lepiej gdzie w okolicach Słupska znaleść szpenia do tego autka nie dotykając tych w ASO?
                    WASYL,IS

Komentarz

• figurel
                      Classic
                      • 2005
                      • 36

Na początek zrób prosty test, odepnij wtyczkę od LMM i przejedż się. Jeśli będzie tak samo albo lepiej to masz praktycznie problem rozwiązany; ciała dał przepływomierz. Niepokić może fakt że "nawet na postoju wykręca ledwie 3,2tyś / obr" Może paliwka nie dostaje? Dobrze byłoby podłączyć pod VAG-a, zczytać błedy, sprawdzić wskazania LMM, dawkę paliwa. Który rok tego autka? Mój interfejs nowych autek nie czyta, przed 2000 powinien dać radę.
                      Golf IV ALH@ASV

Komentarz

• wasylis
                        Classic
                        S_OCP Member
                        • 2006
                        • 19

figurel witam autko to czerwiec 99roku filterki nie mają więcej jak 10 tyś a paliwko tylko z szela na szczecińskiej raz bogatsze a raz słabsze ale zawsze od nich. jak mówiłem jestem laikiem i LMM to dlamnie skrut nie do rozszyfrowania ale myśle że pewnie chodzi o odpięcie przepływki pod maską? chciałem zczytać numery przepływki ale na wierzchu ich nie ma a śruby do wyjęcia lizaka są jakieś z kosmosu gwiazdka z bolcem szukałem klucza po okolicy i niema nikt może jest jakiś inny sposób odczytania tego numerka?
                        A przepławke ma facet pod Szczecinem orginał za dwie setki?! ale tak twierdzi gwarancje itd.
                        WASYL,IS

Komentarz

• figurel
                          Classic
                          • 2005
                          • 36

LMM to dlamnie skrut nie do rozszyfrowania ale myśle że pewnie chodzi o odpięcie przepływki pod maską?
                          LMM = MAF = przepływomierz.
                          Wtyczkę od LMM odpinasz nie używając narzędzi.
                          Przepływomierz jest przy samej obudowie filtra powietrza, czerwoną kropką zaznaczony:

Golf IV ALH@ASV

Komentarz

• wasylis
                            Classic
                            S_OCP Member
                            • 2006
                            • 19

To wiem właśnie wczoraj go odpiołem i dopiero dziś zapiołem brak efektu niema różnicy tylko teraz spisać numer na przepływce a tych niema na obudowie podobno są na lizaku a tego niemoge odkręcić bo gwiazda jest do bani
                            WASYL,IS

Komentarz

• RomanS
                              Elegance
                              • 2004
                              • 804

To wiem właśnie wczoraj go odpiołem i dopiero dziś zapiołem brak efektu niema różnicy tylko teraz spisać numer na przepływce a tych niema na obudowie podobno są na lizaku a tego niemoge odkręcić bo gwiazda jest do bani
                              Istnieją takie narzędzia typu gwiazda z nawierceniem w osi na ten kołek we wkręcie.

Ewentualnie możesz łatwo wyłamać ten kołek (np. śrubokrętem) i użyć "normalnego" torxa.
                              Pzdr, RomanS, Audi A6 Avant, 2,5 TDI

Komentarz

• wasylis
                                Classic
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 19

a jak wasze opinie na temat renowacji takiej przepływki a może jest jaki8eś ustrojstwo które pozwoli zamienić to skoro to tak często pada może z innego modelu albo innej firmy?
                                WASYL,IS

Komentarz

• Maicroft
                                  Moderator
                                  S_OCP MemberModeratorr
                                  • 2004
                                  • 25757
                                  • Audi

To czeste padanie to jest pojecie wzgledne. Ludzie maja auta z przebiegiem 300kkm i przeplywki sa oryginalne. Czesto cala sprawa rozchodzi sie o to jak czesto ktos zmienia filtr powietrza i tego typu sprawy.
                                  Spritmonitor.de

Komentarz

• wasylis
                                    Classic
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 19

Dobra panowie powiem tak wyjołem to gówno przemyłem benzynka i lata zobaczymy jak długo narazie mam 162 tyś.
                                    Czas start :diabelski_usmiech
                                    WASYL,IS

Komentarz

• daneczek76
                                      RS
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 3642
                                      • Toyota

wasylis, nowa przepływka w serwisie o symbolu 038 906 461C do AGR kosztuje 437 zł innej nie kupuj ta jest w nowej obudowie i podobno lepsza ja miałem rabat w servisie to wytargowałem ją za 320 zł dokładnie kupowałem. A tak wygląda nowa przepływkatu masz link z fotką. http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?p=71336#71336
                                      [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• wasylis
                                        Classic
                                        S_OCP Member
                                        • 2006
                                        • 19

daneczek76 nie wiem czy to ustrojstwo będzie pasić moje jest o symbolach 0208217121 lub 0280 na początku ale końcówka sie zgadzaco do ceny to można dostać niby orginał boscha w Poznaniu za 200 zł całą (podejżewam że z aut kradzionych lub bitych)
                                        w Cieszynie za 270 zł lizak
                                        Myśle że co sie odwlecze to nie uciecze ale narazie planuje polatać na czyszczonym choć szukam odpowiedniego płynu do czyszczenia takiego nagaru jaki tam powstaje.
                                        Powiem szczerze że jestem pełen podziwu dla tego jak teraz chodzi choć myłem to tylko benzyna ekstrakcyjna no l wczoraj jakiś model na B-4 :shock: zaatakował mnie z partyzanta i choć miał benzynke :szeroki_usmiech to miał ze mna spore kłopoty dałem w pedał i :diabelski_usmiech na tych szajsowatych drogach moja pszczółka poszła jak strzała ale warunki były tylko na 1,4 zł ops: a jak ja kupiłem to pod szczecinem :lol: miałem 1,7 zł musze ja gdzieś sprawdzić. :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech
                                        jedno jest wyczuwalne turbina wchodzi na obroty dopiero na 1,9 - 2,0 tyś / obr. a wcześniej zaczynała troszke szybcieji chyba bardziej płynnie choć to może być złudzenie jestem dobrej myśli i będe informował jak cos zacznie sie dziać choć nie należe do rajdowców to lubie czuć że mzszyna jest sprawna.
                                        WASYL,IS

Komentarz

• daneczek76
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2006
                                          • 3642
                                          • Toyota

wasylis, na 100 % bedzie pasować to jest nowa przepływka do takiego silnika jak ty masz czy jak ja mam sam ją mam w swim samochodzie.
                                          [b]SPOT OLSZTYN ostatni piątek miesiąca godz.19.00 parking przed TP SA

Komentarz

• wasylis
                                            Classic
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 19

oki jak będe kupował a na to sie nastawiam to szukam takieja nie innej
                                            mam jeszcze jedno pytanko może wiesz jakie amorki będa pasowały do mojej pięciodrzwiówki bo mam monrouki ale po 50 tyś już padaja wole pare zeta dożucić i moze coś od PASSKA albo BORY?
                                            jakiej firmy i moze symbolki?
                                            :szeroki_usmiech
                                            WASYL,IS

Komentarz

• Purchawa
                                              Admin
                                              S_OCP Member
                                              • 2004
                                              • 8007

Przeplywke jak wymieniac to tylko i wylacznie na nowa i oryginalna!
                                              Kupowanie niby nowych, czy regenerowanych na allegro to tylko dwa razy wydane pieniadze.
                                              Czyszczenie jej domowymi sposobami tez na wiele sie nie zda...
                                              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• wasylis
                                                Classic
                                                S_OCP Member
                                                • 2006
                                                • 19

wierze tylko koszt przekracza pesje sredniego zjadacza chleba w polsce wiec kazdy miesiac jest na wage złota
                                                WASYL,IS

Komentarz

• daroo
                                                  Rider
                                                  • 2006
                                                  • 315

nie baw sie w regeneracje bo zaplacisz dwa razy.nowa kosztuje ok 300 zl.to naprawde niewiele zwazywszy na fakt ze nie wymieniasz co miesiac
                                                  AGR'00 123KM/264Nm

Komentarz

Pracuję...